Trápi vás nafúknuté brucho? Možno robíte tieto obyčajné chyby

Mávate po jedle brucho ako balón? Väčšinou sa za plynatosťou skrývajú drobné chyby, ale hlásiť sa môžu aj intolerancie.

Pri nadmernom nafukovaní zohráva najdôležitejšiu úlohu strava. Plynatosťou trpí v priemere šestnásť až tridsať percent ľudí a väčšinou sa za ňou neskrývajú väčšie závažnejšie zdravotné problémy. Skúste sa lepšie pozrieť na jedálny lístok a na to ako stolujete.

Poriadne žujte

Nikdy nejedzte v chvate. K jedlu si sadnite a po ňom si chvíľu odpočiňte. Stáva sa to najmä, keď ste v časovej tiesni, jedlo do seba doslova nahádžete. Lepšie urobíte, ak ho dôkladne požujete a premiešate so slinami. Pomôžete tak žalúdku a črevám s trávením.

Čo ste zjedli?

Za nadúvaním sa často skrývajú inak zdravé potraviny. Jednoducho na ne reagujete citlivejšie. Plynatosť najčastejšie spôsobuje kapustová zelenina, ide nielen o kapustu, ale i brokolicu či karfiol. Nepríjemnosti vám môžu spôsobovať aj strukoviny, ale aj cibuľa či pór.

Nerozprávajte

Hoci stolujete s kamarátmi či kolegami, pri jedle nerozprávajte s plnými ústami. Je to neslušné, môže vám ľahko zabehnúť a navyše sa spolu s jedlom dostane do žalúdka veľa vzduchu, ktorý sťažuje trávenie. Podobný efekt majú aj žuvačky a sýtené nápoje. Výsledok je jasný, objaví sa nepríjemná plynatosť.

Hlásia sa intolerancie?

Hlásiť sa môže aj laktózová intolerancia. Za všetkým sa skrýva nedostatok enzýmu, ktorý štiepi mliečny cukor. Do hrubého čreva sa dostane neštiepená laktóza, kde ju ďalej fermentujú prirodzené črevné baktérie. To však môže spôsobiť plynatosť.

Nafukovanie môže signalizovať aj intoleranciu fruktózy. Nejde však o prírodný ovocný cukor, ale skôr výrobky, ktoré sú priemyselne upravené a sú sladené fruktózovým sirupom. Ak reagujete na fruktózu citlivejšie, môže sa objaviť plynatosť i bolesti brucha.

Pozor na stres

Možno sa vám to na prvý pohľad nezdá, ale na nadúvanie môže mať veľký vplyv aj stres. Najmä chronické napätie ovplyvňuje činnosť žalúdka a čriev. Navyše práve kvôli stresu jete rýchlo a tak so stravou „zhltnete“ príliš veľa vzduchu.

Radšej celozrnné

Pomôcť vám môžu aj ďalšie jednoduché pravidlá. Počas jedenia nepite. Povolené je malé množstvo vody na zapitie liekov, ak ich užívate s jedlom. Na tanier si dávajte skôr vlažné pokrmy. Vyhýbajte sa čerstvému bielemu pečivu, uprednostnite celozrnné výrobky.


MUDr. Dana Zacharová nie je autorom tohto článku a žiadnym spôsobom nezodpovedá za jeho obsah.
Odkaz zdroja na článok a jeho autora uvádzame prostredníctvom tlačidla nižšie.